O nama

Mi smo mala kompanija koja misli veliko. Jasno nam je da je na današnjem tržištu golem izbor pružatelja prevoditeljskih i lektorskih usluga. No uvjereni smo da nas naše iskustvo i reputacija čine izvrsnim izborom,...
Više

Zanimljivosti

Lingvisti procjenjuju da do određene mjere engleski govori do 800 milijuna ljudi.

Metode kineskog strojnog pisanja znatno se razlikuju od onih ostalih pisama. Da bi se dobio jedan znak, koristi se i po nekoliko tipaka odjedanput.

Kristofor Kolumbo svojim je prvim putovanjem 1492. godine donio španjolski na američko tlo.

Portugalski je bio prvi europski jezik koji se proširio izvan Europe.

Posebno obilježje njemačkoga jezika jest to da se lako stvaraju složene riječi od već postojećih. Vjerojatno zato njemački ima manje posuđenica od bilo kojega drugoga europskoga jezika.

Francuski je stoljećima bio glavna lingua franca europskih putnika. Donedavno je bio svjetski jezik diplomacije.

Zbog arapske vladavine mnoge su španjolske riječi arapskoga podrijetla, posebice one koje se odnose na vlast i visoku kulturu. Razni nazivi mjesta i rijeka izvedeni su iz arapskoga, primjerice ime andaluzijske utvrde Alhambra (qalat al-hamra, crvena šuma) te ime andaluzijske rijeke Guadalquivir (wadi'l kabir, velika rijeka).

Japanski ima posebne oblike kojima se izražavaju društveni položaj i ljubaznost. Običnim govorom služe se osobe višeg statusa. Osobe nižeg društvenog položaja koriste oblik jezika kojime iskazuju čast svojim sugovornicima, no ako opisuju sebe, govore jezikom koji ističe skromnost. Također postoji jasna razlika između muškoga i ženskoga govora.